Determinarea varstei unei anvelope

Cand vine vorba de constatarea varstei unui anvelope, aceasta se poate usor identifica cautand si citind pe partea laterala a ei  Numarul de Identificare al Anvelopei (Tire Identification Number (TIN), adesea mentionat ca numarul de serie al anvelopei.

Numar de Identificare al Anvelopei este reprezentat conform standardului Nord American si este format din abrevierea DOT, urmata de zece, unsprezece sau douasprezece combinatii de litere si/sau cifre care identifica: fabricantul si locatia de productie a anvelopei, dimensiunea anvelopei si codul producatorului precum saptamana si anul cand a fost fabricata anvelopa .

Pasii sunt :

  1. In primul rand localizati literele “DOT” pe flancul anvelopei. Imediat urmeaza codul DOT.
  2. Primele 2 cifre/litere reprezinta codul unitatii de fabricatie.
  3. Urmatoarele 2 cifre/litere reprezinta codul pentru dimensiunea anvelopei.
  4. Urmatoarele 3 sau 4 cifre/litere reprezinta codul pentru tipul de anvelope.
  5. Ultimele 3 sau 4 cifre/litere reprezinta codul datei de fabricatie. Acestea sunt intotdeauna numere. Formatul este saptamana / saptamana / an / an sau saptamani / saptamana / an.

1. Anvelope produse incepand cu anul 2000

Incepand cu anul 2000, saptamana si anul producerii anvelopei au fost codificate prin ultimele patru cifre din Numarul de Identificare al Anvelopei, 2 cifre fiind folosite pentru a identifica saptamana precedate imediat de 2 cifre utilizate pentru a identifica anul.

Exemplu : DOT U2LL LMLR 5107

anvelope identificare

51        Fabricat in saptamana 51 a anului

07        Fabricat in cursul anului 2007

Normele in vigoare prevad ca Numarul de Identificare al Anvelopei sa fie marcat complet pe un flanc al anvelopei, dar primele cifre/litere de identificare  din Numarul de Identificare al Anvelopei pot sa fie, de asemenea, marcate pe peretele lateral opus. Prin urmare, daca vedeti un Numar de Identificare al Anvelopei incomplet (vezi fig. alaturata) este necesar sa verificati celalalt flanc al anvelopei pentru a gasi informatia completa a Numarului de Identificare al Anvelopei.

anvelope dimensiuni

 

2. Anvelope produse inainte de anul 2000

Numarul de Identificare al Anvelopei pentru anvelopele produse inainte de 2000 a fost bazat pe presupunerea ca anvelopele nu pot fi in serviciu pentru zece ani. In acest sens, informatia furniza aceleasi date ca pneurile de astazi, cu amendamentul ca saptamana si anul cand a fost produsa anvelopa era cuprinsa in ultimele trei cifre din care 2 cifre erau utilizate pentru a identifica saptamana precedate de o singura cifra folosit pentru a identifica an.

Exemplu: DOT EJ8J DFM 408

anvelope numar

40       Fabricat in in timpul saptamanii 40 din an

8       Fabricate in cursul anului a 8-a deceniului curent (poate fi 98)

Sa ne oprim putin la factura sau bonul de vanzare. Cei mai multi producatori garanteaza anvelopele timp de patru ani de la data cumpararii sau cinci ani de la saptamana cand au fost fabricate. Deci, daca achizitionati cauciucuri noi care au fost fabricate exact cu doi ani in urma, ele vor acoperi un total de sase ani de garantie (patru ani de la data de achizitie), atata timp cat aveti factura sau bonul de cumparare. Daca pierdeti factura sau bonul, acoperirea garantiei  anvelopelor se va termina la cinci ani de la saptamana cand anvelopa a fost produsa (rezultand in acoperirea garanţiei producatorului de anvelope (5 ani) care se incheie la trei ani de la data achizitionarii produsului, in acest exemplu (se pierd doi ani).

In concluzie, daca vedeti pe partea laterala a unei anvelope abrevierea DOT inseamna ca puteti verifica data fabricatiei si totodata sa aveti increderea ca anvelopa a fost realizata conform standardelor nord-americane.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Comentariu »

 
  • nicu says:

    daca am 120397 pe un Nokkian de iarna produs in Finlanda, inseamna ca e produs in 1997?

 

Lasa un raspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>