Anvelope uzate – reciclare si valorificare

Pentru ca spatiul in care traim trebuie sa fie curat, trebuie sa sustinem si sa ne implicam in protectia mediului. Reciclarea si valorificarea anvelopelor auto uzate este o solutie pe care toti mai multi soferi o iau in calcul. Acestia trebuie sa stie ca ducand anvelopele uzate la un colector, vor produce un efect pozitiv pe termen lung. Folosind un plan de gestionare a anvelopelor foarte bine pus la punct ne putem concentra atentia asupra unor beneficii nete.

Anvelopa uzata este un material nobil. Contine o serie de substante chimice cu potential energetic, dar si pentru productie, ca sursa de materie prima secundara. Este un produs chimic stabil. Polueaza doar daca e aprinsa. Insa anvelopele nu se autoaprind si nu se aprind usor, dar odata aprinsa, se sting foarte greu. Indiferent de tipul anvelopelor (anvelope vara, anvelope iarna) acestea pot fi reciclate si pot fi valorificate.

reciclare anvelope uzateEtapele procesului de reciclare sunt:

1. Redimensionare

2. Separare (prin presiunea aerului)

3. Compactare / compartimentare

4. Scanare

5. Ambalare / alta procesare.

Procedura folosita permite distrugerea anvelopelor uzate si recuperarea ulterioara separata a diverselor componente cu un grad de puritate care sa permita refolosirea in alte procese productive ca materii prime. Procedura este esential mecanica si se desfasoara in mai multe faze de macinare:

1. Faza de decupare a taloanelor = anvelopelor uzate li se scoate preventiv inelul metalic din interiorul talonului prin aplicarea masinii de decupat taloane.

2. Faza de faramare = anvelopele uzate sunt faramitate pana se obtin bucaţi de circa 100 mm.

3. Faza de granulare = materialul de 100 mm este redus la granule de cauciucintre 0 si 15 mm.

4. Faza de macinare cu lame = materialul cuprinsintre 0 si 15 mm provenit din faza de granulare este macinat pana se obtin granule si praf de cauciuc in bucati cuprinse intre 0 si 6 mm.

Anvelopelor uzate sunt valorificate, deoarece o parte din granulatiile de cauciuc rezultate in urma reciclarii vor fi folosite pentru producerea de izolatii termoacustice, saltele de protectie ecologice pentru cladiri, pardosele pentru locuri de munca sau de joaca pentru copii, pardoseli pentru terenuri de sport, etc. De asemenea, din reciclarea anvelopelor scoase din uz, vor rezulta trei categorii de produse: pudreta de cauciuc de la 0 la 4 mm, otel si fire sintetice.

anvelope uzate

1 thought on “Anvelope uzate – reciclare si valorificare”

  1. Societatea Salubris S.A. Iași este o societate de asigurare a unor servicii moderne şi performante de salubrizare a localităţilor, care contribuie la eforturile comunităţii de dezvoltare economico-socială durabilă şi de protejare a mediului.

    Întru-cât cetățenii orasului Iași colectează separat la sediile societății noastre deșeuri provenite din industria auto, mai exact anvelope auto, dar și anvelope provenite din consumul propriu, solicităm o ofertă a serviciul dumneavoastră de preluare și transport a acestora.

    Vă informăm că societatea noastră colectează lunar o cantitate aproximativă de 45 bucăți anvelope auto ceea ce ar însemna o cantitate de aproximativ 300 kg.

    Totodată vă rămânem profund recunoscători pentru solicitudine.

    Cu deosebită considerație,

    Ing. Irina Pavel

    Reply

Leave a Comment