Anvelope – Ce trebuie sa stiti despre adancimea profilului de rulare?

Un impact considerabil in ceea ce priveste performantele anvelopelor pe care le aveti, il are adancimea profilului caii de rulare a anvelopei. Trebuie acordata o atentie sporita acestui element, deoarece in functie de tara adancimea profilului caii de rulare este mininum 1,6 mm. In cazul in care conduceti cu un profil mai putin adanc, riscati sa primiti o amenda sau puncte de penalizare.

Indicatorii de uzura ai caii de rulare (TWI) reprezinta un reper important pentru aprecierea adancimii profilului. Acesti indicatori de uzura ai caii de rulare sunt nervuri aflate in principalul canal longitudinal al caii de rulare, distribuite uniform de-a lungul circumferintei anvelopei, nervuri care ajung sa fie la acelasi nivel cu profilul caii de rulare atunci cand este atins nivelul minim legal de 1,6 mm al adancimii profilului.

Pentru anotimpul rece, producatorii au realizat anvelope de iarna cu indicatori de uzura suplimentari ce indica atunci cand adancimea profilului a atins 4 mm, deoarece performantele anvelopelor de iarna scad substantial sub acest nivel. Anvelopele uzate sporesc riscul de acvaplanare si influenteaz─â negativ performantele de franare indiferent daca ne referim la anvelope de vara sau anvelope de iarna.

In imaginile de mai jos va prezentam doua situatii in functie de anotimpul de utilizare al anvelepor: anvelope de vara si anvelope de iarna. In cazul 1, graficul surprinde o comparatie privind franarea la anvelope de vara avand franarea de la 100 km/h la 60 km/h. In cazul 2, este realizata o comparatie privind franarea la anvelope de iarna pe un drum acoperit cu zapada calculat pentru o adancime noua a caii de rulare 8 mm = 100%

Caz 1 – Anvelope vara

anvelope

Sursa: Continental AG

 

Caz 2 – Anvelope iarna

distanta de franare iarnaSursa: Continental AG

Va recomandam sa verificati periodic starea anvelopelor pentru a determina gradul de uzura. De asemenea, recomandam inlocuirea anvelopelor inaintea atingerii nivelului de adancime minim legal al caii de rulare. In functie de anotimp (vara si iarna) se considera inlocuirea anvelopelor de vara la 3 mm adancime ramasa a caii de rulare, iar in cazul anvelopelor de iarna la 4 mm adancime ramasa a caii de rulare.

Leave a Comment